Monday, August 31, 2009

Michael Jackson Dance Tribute Tallinnas


See millest täna kõik räägivad on kindlasti Michael Jacksoni sünnipäeva puhul korraldatud Dance Tribute. 29. augustiks korraldati, Ahto ja tema ilusate abiliste poolt Michael Jacksoni auks häppening. Ja siin on väike sissevaade, kuidas kogu üritus kulges.

Peale seda kui 8. Juuli 2009 korraldati Stockholmis M. Jacksoni auks tribuut (ehk austusavaldus) hakkasid mõtted liikuma ka Eesti fännide seas ning initsiatiivi võttis enda kätte Ahto. Kõigepealt liikus orkutis ringi informatsioon, et Tallinnas on selline asi tulemas ja kui soovid osaleda, saada kiri MJTributeEst@hotmail.com ning oledki sees. Varsti tuli kiri, et alguses oli küll plaanitud kogu asi juba 30. juuli teha kuid tehnilistest takistustest olenevalt lükati asi edasi 29ndaks augustiks, mis on Michael Jacksoni sünnipäev. 28ndal toimus proov A le Coq Arena parklas, kus kõik osalejad olid jaotatud gruppidesse ja kaunid tantsutüdrukud õpetasid neile kava. Kava oli Michael Jacksoni loost „Beat it” mugandatud versioon, mis sai üsna kiiresti läbi võetud ja siis mitu korda harjutatud.

Proovi ajal tehti selgeks kogu logistika ja need kes omale T-särgid olid tellinud, said need nüüd kätte. T-särk on päris ilusa disainiga, kus rinnapeal on neoon värvi süda, mis on moodustatud M.J. lugude nimedest ja mehe enda kujutisest. Proov edukalt lõppenud, mindi ootusärevalt järgmist päeva ootama. Laupäeval kell 17:30 kogunesid osalejad Vabaduse väljakule, kus samal ajal toimusid trikiratturite võistlused ja tänavakorvpall. Keset väljakut oli püsti pandud (lihtsas keeles nn) hüppekad, mis segas natuke kogu meie üritust. Õnneks või kahjuks oli just ka vihma sadanud, mis oli väikeseks takistuseks meile ja üsna suureks takistuseks trikiratturitele. Hoolimata kõigest, olid kõik valmis ja kogu show hakkas pihta täpselt 17:49. Rämbi otsa roninud Ahto tegi „Beat it” loo järgi otsa lahti ning temaga ühinesid umbes kümnene punt. Peagi liitusid veel umbes sada inimest ja siis veel umbes sada, mis tekitas päris mõnusa massiefekti. Tants tuli hea ja rahvale tundus meeldivat, hoolimata sellest, et väljaku keskel olev ehitis jaotas kogu grupi osadeks ja päris seda momenti ei tekkinud kus sajad inimesed on ühes pundis tantsimas, mida Stockholmi videotest võib näha.

Samal päeval kell pool kolm tuli postkasti mail, et üritust korratakse kell 21:00 Viru tänava ülekäigu rajal. Kuna esimene üritus läks natuke vett vedama, siis oli päris hea, et sai uuesti proovida. Pealegi olin mina esimesel korral piisavalt närvis, et unustasin pooled liigutused ära, kuigi enne ma teadsin neid une pealt. Niisiis koguneski jälle paarsada inimest Viru tänava ülekäiguraja juurde, ning õhk oli täis ootusärevust. Keegi väga täpselt ei teadnud mida tegema peab, kuhu poole täpselt tantsitakse ja millal keegi sisse peab minema. Naljakas oli vaadata kuidas äkki tekkis ülekäiguraja juurde hulk inimesi, kes ei plaaninudki üle tee minna ja millegi pärast oli jube paljudel kaamerad väljas. Üsna täpselt kell üheksa hakkas auto kõlaritest mängima vana tuttav „Beat it” ja kõik kolm- või nelisada inimest astusid sõrmi nipsutades autoteele. Rahvast oli nii palju, et kogu heli sumbus kuhugi ära ja liigutusi tuli teha tunde järgi. Kes luges peas rütmi, kes tegi naljakaid hääli: ”Tüü rü rü rü tum… tüü rü tum tum, boom, boom, hop, hop, tsah, puhh” (nagu mina), et paremini rütmis püsida. Tants edukalt sooritatud, tuli korraks suur aplaus ja rõõmu hüüded ning kõik jätkasid nagu poleks midagi erilist juhtunud. Üleolevas meeleolus jäädi veel muljeid vahetama ja siis läksid kõik oma teed.


Kokkuvõte:
Kindlasti peab au andma Ahtole ja tema abilistele, sest on väga suur saavutus nii palju inimesi kokku saada ja logistiliselt kõik tööle panna, eriti kui asi peab saladuses püsima. Tunda on, et sellise asja korraldamine vajab kogemust, mida Eestlaste praktikas väga palju veele ei ole. Minu jaoks on õppetund see, et häppeningi korraldamise puhul on võtme sõna ajastus. Kõik peavad täpselt teadma kus ja millal asi algab. Selleks tuleb kokku leppida mingid signaalid või märguanded. Teine oluline asi on kommunikatsioon: suhtlus peab olema efektiivne ja üheselt mõistetav. Kui üks mail ütleb, et alustame kell 17:45 ja teine 18:00, siis võib midagi väga valesti minna. Või kui pooled arvavad, et ühele poole tantsitakse ja teised arvavad, et teisele poole, siis võib ka pudru ja kapsad tulla. Selgus ennekõike! Aga mis seal kurta, lõpuks laabus kõik suurepäraselt

Aga mis edasi?
Mina ütlen, et teeme veel!
Kuidas oleks kui korraldaks veel selliseid Häppeninge?
Liitu grupiga Facebookis.
Tule listi, mille abil organiseerime järgmise ürituse: http://su.pr/2uhXYS
Loe kindlasti Mis asi on Häppening?
Kes ei ole Michael Jacksoni dance tribute'i videosid vaadanud siis: http://su.pr/26P35y

NB! Plaanis on MJ tribute’ist selline video kokku lõigata kus me saaksime pildi erinevate nurkade alt ning paneks muusika korralikult taustaks. Kui sul on video või pilte 29ndal toimunud üritusest, siis võta palun ühendust: mjtributeest@hotmail.com ja siis räägime edasi mis teha võiks. Tore on vaadata kui on üks korralik video erinevate nurkade alt. Eriti lahe on meenutada seda kümne aasta pärast!

No comments:

Post a Comment