Monday, August 31, 2009

Häppening - kunst või nali?


Lugemisaeg: 3 minutit

Mis asi on häppening? See on nagu see Michael Jacksoni dance tribute või jäätumine” Grand Centralis (Frozen Grand Central).

Terve suve on Artland organiseerinud noortele võimaluse ennast vabalt väljendada, just nii nagu nemad seda soovivad. Lepitakse kokku aeg ja koht, pannakse muusika peale ja tehakse showd, lihtsalt improviseeritakse. Täielik vabadus, võimalus murda lahti rutiinist ja teha midagi elavat ja ilusat. Nüüd on aeg viia see järgmisele tasemele. Korraldada midagi, mis oleks tõeliselt fun ja väljakutsuv. Inspireerituna „Improv Everywhere” ettevõtmistest tahaksin siinkohal teha üleskutse kõigile kellele meeldib organiseeritud lõbutsemine. Nimelt võiks Eestis korralda häppeninge.

Mis on häppening?

Häppenig on stseen, mis on korraldatud avalikus kohas ja pealtnäha täiesti tavaliste inimestega. See tähendab seda, et grupp mõtleb välja mõne huvitava stseeni, mis oleks midagi väga ebatavalist ja see lihtsalt näideldakse avalikus kohas. Selleks ei pea olema näitleja aga sellegi poolest on vaja avatud ja julget suhtumist.

Kust sai asi alguse?

Üks häppeningide gurusid on Charlie Todd, kes alustas sellega New York’is ja tänaseks on see üle maailma levinu. Charlie Todd mõtles sõpradega paari juues, et võiks vähe nalja teha ja otsustasid näidelda, et üks nendest on kuulus muusik. Kuna Charlie on näitleja, siis esimene tüng oli niivõrd hea, et sellest inspireerituna hakkas ta korraldama ebatavalisi sündmusi avalikes kohtades.

Näiteid:

Näiteks kogus ta hulga rahvast kokku kellega mindi talvel metroosse sõitma, ainult, et kõik olid ilma püksata. Aluspükste väel ringi sõites käitusid inimesed (osalejad) nii nagu poleks midagi selles erilist, et neil pükse jalas ei ole. Ülejäänud rahvas aga vahtis täiesti jahmunult ja ei osanud midagi peale hakata. Sellega sai ta nii palju kuulsust, et kõik suuremad lehed kirjutasid sellest.

Teine väga ilmekas näide on sellest, kuidas mindi rongijaama (Frozen Grand Central) ja täpsel kellajal jäid kõik osalejad liikumatult seisma just sellesse asendisse, mis nad parasjagu olid. Nii seisti viis minutit ja ülejäänud rahvas (publik) vahtis nõutult ringi ja ei suutnud ära imestada, mis toimub. Viis minutit läbi, jätkasid kõik oma teed nagu midagi poleks juhtunud.

Kolmas näide on sellest, kuidas Stockholmis korraldati Michael Jacksoni dance tribute, kus suvalisel hetkel, keset T-Centraleni platsi, hakkas MJ muusika järgi tantsima üks kutt. Koheselt liitusid temaga umbes kümme inimest ja siis hakkas neid massiliselt juurde tulema. Kuni lõpuks oli mitusada inimest tantsimas sama tantsu.

Sellest inspireerituna tehti sama asi ka Eestis ära. Loe selle kohta Michael Jacksoni Tribute Tallinnas ja kui sulle see meeldib, ühine meie üleskutsega.

Üleskutse:

Ühinegem, et korraldada huvitavaid „Missioone” (stseene) ja lõbustada ennast ning teisi ebatavaliste sündmustega avalikes kohtades.

Meiega liitumiseks mine:

http://groups.google.com/group/eestihappening

või kirjuta oma soovist eestihappening@googlegroups.com

>> On ka selline asi nagu The Urban Prankster Network, kus võid Eesti grupiga liituda.

>> Kui sulle see teema meeldis, siis jaga linki sõbraga ja liitu RSS vooluga.

>> Artlandi kohta rohkem infot Kunst Rahvani postituses ja Artland facebookis

>> Jälgi mind twitteris: http://twitter.com/mihkelnurm

"Kui muidu pulli ei saa, siis peab ise pulli tegema!"

No comments:

Post a Comment